Блог
грн
15000
грн

Сума кредиту грн
Відсотки
грн
Всього до сплати грн
Дата сплати

Ви знали? Ви можете подовжити Ваш кредит на 14 та 30 днів.

Як відрізнити легальне МФО від шахраїв?

У зв'язку з економічною ситуацією в Україні кредитними грошима користуються багато громадян. Однак не всі можуть взяти позику в банку або ліцензованому МФО через зіпсовану кредитну історію. Але навіть у цьому випадку не варто використовувати послуги сумнівних компаній, вони можуть принести тільки шкоду. Розглянемо, як відрізнити легальне МФО від шахраїв і не наштовхнутися на нечесних колекторів.

За необхідності скористатися послугами мікрофінансової компанії вже зараз переходьте на сайт Ukrpozyka і оформляйте позику просто і без зайвих дій.

Найбільш відомі схеми роботи шахрайських МФО

Шахрайство в мережі інтернет – це давно відомий і загальноприйнятий факт. Багато нечесних людей знають, як «заробити», використовуючи довірливість чесних громадян. Найчастіше використовують такі прийоми:

  • Створюють практично ідентичний веб-ресурс. Його важко відрізнити від оригіналу, особливо новачкам або тим клієнтам, які прийшли за рекомендацією. У цьому випадку обман може бути різним: крадіжка особистої інформації (крадіжка паспортних даних і номера податкового коду, CVV-коду тощо), вимагання грошей за комісію і т.п.
  • Застосовують незаконно отримані дані користувача в корисливих цілях. Наприклад, оформляють справжній кредит в іншому МФО, адже отримати гроші в таких організаціях дуже просто. Маючи паспортні дані, ідентифікаційний код і номер банківської карти, шахрай може багато чого.
  • Немає чітко прописаних правил взаємодії «позичальник-кредитор». Це означає, що при виникненні непередбачених обставин, наприклад, при простроченні, можуть з'явитися нові умови: підвищиться відсоток виплати кредиту, або борг може відразу передатися колекторам.

Як запобігти обману?

Щоб не потрапити в пастку шахраїв МФО, слід розрізняти легальне МФО від нелегального. Найголовніші відмінності зібрані в таблиці нижче.

Легальне МФО

Нелегальне МФО

·        Такі компанії мають досить чіткий договір, в якому не буде зайвих пунктів та приписок.

·        Всі дані компанії знаходяться у вільному доступі, тому позичальник перед початком співпраці може перевірити її легальність в реєстрі.

·        Обов'язковою дією перед підписанням договору є перевірка стану кредитної історії позичальника. Для цього компанія звертається до Бюро кредитних історій.

·        Про компанії є інформація в мережі, офіційний веб-ресурс, а також облікові записи в соціальних мережах.

·        Договір не дуже зрозумілий, може бути чотири і більше сторінки. При уважному прочитанні клієнт може виявити приписки дрібним шрифтом.

·        Інформація про компанію засекречена, знайти її в реєстрі і перевірити легальність - неможливо.

·        Не перевіряється кредитна історія клієнта, бо такі компанії не співпрацюють з Бюро кредитних історій.

·        Такі компанії можуть не мати офіційного веб-ресурсу, а працювати по телефону або іншим способом. Інформація в мережі або здебільшого негативна (реальні відгуки), або позитивна (куплені відгуки).

Перші дії, якщо ви дізналися про шахрайство

Кожна людина повинна знати, що робити, якщо шахраї оформили на вас мікропозику. Така ситуація, на жаль, не рідкісна, адже шахраї знаходять все більше способів обдурити звичайних громадян. В цьому випадку потрібно не розгубитися і відразу вжити необхідних заходів:

  • Негайно зверніться в ту компанію, в якій був узятий кредит. Це необхідно зробити, щоб повідомити їм про оформлення позики шахраями і запустити процес перевірки. На щастя, при співробітництві такі дії дуже швидко розкриваються.
  • Якщо в компанії вам відмовили у співпраці і не йдуть назустріч, тоді ви маєте право звернутися до суду або навіть до прокуратури. Не варто пускати все на самоплив, кредитної компанії байдуже, хто брав у борг. Якщо на вас відкритий кредит, вказані ваші дані, то і дзвонити будуть саме вам.

Щоб не потрапити у подібні ситуації, використовуйте лише надійні МФО! Якщо вам терміново потрібні гроші, переходьте на сайт компанії «Укрпозика», реєструйтеся і оформляйте кредит до 15 тисяч вже при першому зверненні!

 

Читачів також цікавить:

Оцінка статті: 4,6/5

Проголосувало 344 людини.